Keskitytäänpäs olennaiseen

Viime aikoina keskustelu edustajistovaalien ympärillä on pyörinyt asioissa joista edustajisto ei päätä. Vaikka ylioppilaskuntien pakkojäsenyyteen ja koulutusleikkauksiin liittyvät kysymykset ovatkin opiskelijoiden arjen kannalta tärkeitä asioita, tulisi keskustelun keskiössä olla ne asiat joista päätökset tekee edustajisto.

Sen sijaan, että kävisimme väittelyä pakkojäsenyydestä, meidän tulisi keskustella siitä, miten JYYstä tehtäisiin ylioppilaskunta, johon suurin osa opiskelijoista haluaisi kuulua riippumatta siitä onko sen jäsenyys pakollista vai ei. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi samantekevää mitä edaattorit ajattelevat pakkojäsenyydestä, vaan tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulisi keskittyä siihen, miten teemme JYYstä paremman ylioppilaskunnan. Ylioppilaskunnan johon jokainen Jyväskylän yliopiston opiskelija haluaa kuulua.

Tämän tilanteen saavuttamiseksi JYYn toiminnasta tulee tehdä opiskelijalähtöisempää ja tuoda JYY lähemmäksi jokaista Jyväskylän yliopiston opiskelijaa. Yksinkertaisimpia keinoja tähän ovat esimerkiksi jäsenkyselyt, joiden myötä edustajiston tietoon tulee paljon paremmin ja kattavammin ne asiat, joita yliopistossa ja kampuksella tulisi parantaa. Samalla myös ylioppilaskunnan jäsenet voisivat kokea, että heidän mielipiteellä on merkitystä siihen mitä JYY tekee. JYYn kaikkien jäsenten tulisi kokea itsensä jyyläisiksi, ei pelkästään JYYn aktiivien.

JYYn tulisi siis näkyä opiskelijoiden arjessa yhä enemmän ja jäsenien tulisi tietää mitä kaikkea JYYssä tehdään heidän hyväkseen. Jo nykyisellään JYY tekee jäsenistönsä eteen todella paljon hyvää työtä erityisesti koulutuspoliittisella ja sosiaalipoliittisella sektorilla, mutta turhan pieni osa jäsenistöstä tietää tämän. Tuodaan JYY lähemmäksi ja osoitetaan toiminnalla, että jäseniä kuunnellaan. Tällä tavoin saadaan yhä useampi opiskelija tuntemaan itsensä jyyläiseksi ja haluamaan olemaan JYYn jäsen, oli se jäsenyys sitten pakollista tai vapaaehtoista.

2 vastausta artikkeliin ”Keskitytäänpäs olennaiseen

 1. Timo Saranen

  Nyt on selkeästi äänestä tuleva poliitikko. Ei näin. Jätetään tämä liirunlaarum.

  Itse äänestäjä etsin kotia siitä piiristä, joka on pakkojäsenyyttä vastaan. En halua edetä sillä agendalla, että kuulun pakosti JYUhin ja sitä yritetään kehittää niin, että haluan kuulua siihen.

  Haluan että JYY on vapaaehtoinen järjestö, johon saan tai en saa kuulua, nauttien perustuslain suojaa yhdistymisvapaudesta. Tämä vapaaehtoisuus asettaa JYY:n jäsenille mahdollisuuden äänestää jaloillaan ja antaa JYY:n tekemiseen tietynlaista tulostavoitetta.

  Taloustietelijöinä Dumppanit tietävät, että monopolit johtavat tehottomuuteen. Sama on periaate pakkojäsenyyden kanssa.

  Vastaa
  1. Juho Leskinen Artikkelin kirjoittaja

   Tuo pakkojäsenyys on kuitenkin asia, josta JYY ei päätä. Tuohon toki voidaan vaikuttaa JYYssä, mutta vaikutus on suhteellisen marginaalinen verrattuna niihin asioihin joista JYYssä päätetään.

   Tästä syystä itse haluan ennemmin keskittyä siihen, miten JYYstä tehdään parempi Ylioppilaskunta. Puhutaan siis vaalien yhteydessä myös niistä asioista mistä oikeasti päätetään. Niistä asioista joiden myötä JYYtä saadaan kehitettyä eteenpäin.

   JYYn toimintahan on tällä hetkellä pitkälti riippuvaista jäsenmaksuista, josta pitää pitkällä tähtäimellä pyrkiä pois. Tämän lisäksi moni ei tiedä mitä tuolla jäsenmaksulla saa, eivätkä koe että JYY olisi kovin vahvasti läsnä heidän opinnoissaan.

   Itse haluan JYYssä ennemmin keskittyä näiden asioiden korjaamiseen ja JYYn toiminnan parantamiseen kuin asioihin joihin en voi JYYssä suoraan vaikuttaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *