Rakennushankkeita, osinkoja ja ryhmäpuheita

Tervehdys!

Tällä kertaa vauhdissa edaritunnelmista kertomassa Renne. Olen toista kautta edaattorina ja ensimmäistä kautta myös rakennustoimikunnassa, joten onkin sopivaa että juuri minä kirjoittelen tämän kokouksen kuulumisista.

Torstaina laitettiin niin sanotusti rahaa haisemaan oikein kunnolla, kun päätettiin ylioppilaskylän B-talon peruskorjaushankkeesta, lainojen korkosuojauksista sekä lisätalousarviosta. Lisäksi ensimmäistä kertaa minun aikanani jokainen ryhmä sai pitää viiden minuutin ryhmäpuheenvuoron.

Rakennushankkeet

JYYn rakennustoimikunnan tehtävänä on valmistella rakentamiseen liittyviä päätösasioita. Toimikunta koostuu opiskelijajäsenistä, JYYn työntekijöistä ja ulkopuolisista asiantuntijajäsenistä, joilla on pitkä kokemus rakentamisesta ja siihen liittyvästä liiketoiminnasta. B-talon peruskorjaushankkeesta on keskusteltu rakennustoimikunnassa jo pitkään, joten oli mukava olla vihdoin edustajistossa päättämässä siihen tehtävistä investoinneista. Näinkin suuren rakennushankkeen kehittymisen seuraaminen lähietäisyydeltä on ollut todella opettavaista ja mielenkiintoista. JYYn rakennushankkeet tuntuvat olevan hyvällä mallilla, sillä rautaiset ammattilaiset tekevät taloudellisesti ja ekologisesti järkeviä päätöksiä hankkeiden suhteen.

Mistä asioista edustajisto oikeastaan päättääkään tällaisten hankkeiden yhteydessä? Torstain kokouksessa oli kaksi päätöskohtaa tähän liittyen, investointipäätös sekä urakoitsijan ja toimittajien valinta. Investointipäätökseenkin liittyy toki useita asioita, kuten korkotukilainojen ottaminen sekä kiinteistökiinnitykset ja niiden jälkipanttaus. Olennaisena osana päätöksessä on myös hankkeen omarahoituksen osuus. Rakentamisestahan ei tulisi mitään ilman urakoitsijaa, joka toteuttaa varsinaisen peruskorjauksen. B-talon peruskorjauksesta vastaa YIT, joka juuri peruskorjasi A-talon ja Rentukankin. Mielenkiintoisia asioita, joihin ei aivan kuka tahansa pääse osalliseksi.

Rakennustoimikunnassa on puhuttanut myös koko Kortepohjaa koskettava aluekehityshanke. Hankkeen tämän hetkisestä tilasta voi lukea vastikään julkaistusta raportista: https://drive.google.com/open?id=1heZo1E7AOp27bF2avxMbML1SgrbpPPqa

Lisäbudjetti ja osingot

Kokouksessa eniten keskustelua herättänyt asia ei kuitenkaan ollut useiden miljoonien rakennushanke, vaan hallituksen esittämä lisätalousarvio. JYY-palvelut Oy, joka on täysin JYYn omistama yhtiö, päätti yhtiökokouksessaan jakaa JYYlle 15 000 euron osingon. Hieno esimerkki siitä, kuinka JYYn harjoittama liiketoiminta tuottaa lisävaroja varsinaiselle toiminnalle.

Hallituksen tarkkaan harkittu esitys osinkojen budjetoinnista keskittyi hyvin ajankohtaisiin teemoihin. JYYn strategiassa vuosi 2018 on viestinnän ja brändin vuosi, joten viestintäuudistukseen päätimme panostaa ylimääräisellä 2 000 eurolla, jotta hyvin aloitettua työtä voidaan jatkaa entistäkin paremmalla työpanoksella. Video- ja äänituotantoon liittyvät suunnitellut hankinnat viittaavat mielenkiintoisiin uusiin viestintätapoihin. Myös järjestösektorille budjetoitiin lisävaroja, jotta syksylle kaavaillut koulutukset aine- ja harrastejärjestöille saadaan hoidettua niiden ansaitsemalla tasolla.

Eniten keskustelua ja vahvaa argumentointia tässä asiakohdassa herätti hallituksen jäsenten palkkioiden nostaminen loppuvuodelle. Hallituksen jäsenet toimivat luottamustehtävässä, joka vie todella paljon aikaa. Näen, että hallituksen jäsenten palkkioiden nostaminen on suuri sijoitus kaikkien JYYn jäsenten hyvinvointiin. Pienellä palkkion nostolla takaamme hallituksen jäsenten toimeentulon sekä “ostamme työaikaa ja jaksamista”. Hallituksen palkkioiden nostamisesta on keskusteltu kaikissa budjettineuvotteluissa, joissa itse olen ollut mukana, ja vanhempien konkareiden mukaan jo vuosittain ennen sitäkin. Nostamiselle on aina koettu olevan tarvetta, mutta syystä tai toisesta budjetista päätettäessä se on jäänyt tekemättä. Päätös nostaa palkkioita nyt loppuvuodeksi luo painetta sekä hallitukselle että edustajistoryhmille ottaa tämä huomioon ensi vuoden budjettia laatiessa. Ensi vuoden budjetin osalta kaikilla ryhmillä tuntui olevan yhteinen tahtotila käydä budjetti ykstyiskohtaisesti ja tarkasti läpi pelkäämättä uudistuksia, jotta JYYn talous ja toiminta saadaan entistä tehokkaammaksi ja paremmin jäseniä palvelevaksi.

Kansainvälisyys tuli kokouksessa esiin myös hyvin positiivisella tavalla. Syksyn edustajiston kokousten tiivistelmien kääntämiseen ja englanninkieliseen sisältöön varattiin varoja lisäbudjetissa. Tämän lisäksi ryhmäpuheenvuorossaan Alvarin Unioni toi esiin P&D:nkin vaaliteemoissa esiintyneen kansainvälisten opiskelijoiden osallistamisen, kun Nick Bursiewicz piti puheenvuoron englanniksi.

Ryhmäpuheenvuorot

Kaikki ryhmät pitivät oman puheenvuoronsa. Kaikki puheenvuorot olivat hyvin suunniteltuja ja olivat täynnä asiaa, ehkä jopa vastoin joidenkin odotuksia. P&D:n puheenvuoron piti viime syksyn edarivaalien meidän ryhmän äänikuningatar Milla Patrikainen. Ryhmän yhdessä rakentama puheenvuoro keskittyi meille tärkeisiin asioihin eli järjestöihin, jäsenten kuuntelemiseen ja edustajiston työskentelyyn.

Kiitimme hallitusta hyvästä reagoinnista viime syksynä yhdessä Luonnontieteilijöiden ja Alvarin Unionin kanssa jättämäämme aloitteeseen järjestöavustusten uusimisesta. Vanha hyvin jäykkä hakulomake on kokenut täydellisen uudistuksen ja muutenkin hakuprosessista on tehty järjestöille selkeämpää ja helpompaa.

Reilu vuosi sitten P&D teki aloitteen jäsenkyselyn toteuttamisesta JYYssä. Silloin aloitetta ei päätetty viedä hallitukselle toimenpiteitä varten vedoten aikataulullisiiin haasteisiin. Ajatus jäsenkyselystä jäi kuitenkin JYY-toimijoiden alitajuntaan ja vihdoin syksyllä ollaankin toteuttamassa koko jäsenistön kattavaa selvitystä. Mielestämme on tärkeää kuunnella jokaista jäsentä, jotta voimme edustajistossa tehdä päätöksiä, jotka palvelevat jäsenistöä parhaiten. JYYn strategiassakin mainitaan, että JYY tuottaa jäsenten kannalta olennaisia palveluita. Syksyllä toteutettava jäsenkysely sopii hyvin myös edustajiston vuosikelloon, sillä syksyllä valmistellaan myös tulevan vuoden budjettia. Budjettikeskusteluissa voimme käyttää tukena jäsenkyselyä ja budjetoinnilla ohjata painopisteitä kaikkein olennaisimpiin asioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *