Ei meitä ole syytäkään pelätä!

Hienoa, että Keskisuomalainen on osoittanut kiinnostusta edarivaaleihin liittyen. Viimeisessä julkistetussa uutisessa (KSML “Emme pelkää järjestöjä” 1.11.2011) oli kuitenkin pari selkeää virhettä, eikä uutisointi aivan onnistunut tasapuolisuuden ja neutraalisuuden noudattamisessa. Jutun kirjoittaneen toimittajan oma tausta paistaa jutusta vahvasti läpi. Käytämme nyt mahdollisuuden kommentoida tekstin räikeimpiä epäkohtia.

Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan oikeistolaiset ryhmittymät ovat olleet vahvasti tukemassa Järjestöjen ääni -vaalirenkaan muotoutumista. Tuen taustalla on halu rampauttaa suositun vihervasemmiston kannatusta.

  • Järjestöjen ääni ei ole oikeistolaisten salaliitto. Esimerkiksi kokoomusopiskelijoilla ei ole mitään tekemistä Järjestöjen ääni -vaalirenkaan kanssa. Vaalirenkaan taustalla olevat ryhmät ovat aatemaailmaltaan hyvin monipuolisia ja heidän leimaaminen oikeistolaisiksi on virheellistä uutisointia.
  • ”Rampauttamisesta” ei saisi meitä syyttää, varsinkaan meiltä kommenttia kysymättä. Järjestöjen ääni -vaalirenkaalla on halu vaikuttaa ylioppilaskuntaan yhdessä muiden ryhmien kanssa, myös ‘vihervasemmiston’. Edustajistossa on kuitenkin vain tietty määrä paikkoja, joten on luonnollista, että uusien ryhmien syntyessä jo olemassa olevat ryhmät joutuvat arvioimaan vaalimenestystään alaspäin.

“Ei heillä vanhoilla JYY-aktiiveilla, jotka tämän järjestöjen äänen kasasivat ollut mikään pyyteetön halu taustalla. Valtaa he haluavat, siinä missä muutkin.”

  • Kyllä motiivit ovat todellisuudessa aivan toiset. Vuosia ylioppilaskunnan toimintaa seuranneena on kehityskohteeksi muotoutunut laajemman opiskelijajoukon sitouttaminen JYYn toimintaan. Tätä motiivia voi sitten kukin arvioida, kuinka pyyteetön se on. Ainakin P&D on Järjestöjen äänen ryhmille selkeästi ilmaissut hyväksyvänsä edustajapaikkojensa mahdollisen pienenemisen, mikäli tieteenalojen edustuksellisuuden nousu sen vaatii.  Jokaisella ryhmällä on intressinä tavoitella valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia edistääkseen kannattajiensa asiaa, ja niin tilanteen pitääkin olla ylioppilaskunnassa, jossa on pakkojäsenyys. Sitä paitsi valta seuraa sitten myöhemmin vaalituloksen selvittyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *