Ukkosen jylinää, täysillä kuultua!

”En uskalla nostaa kättä ylös, EN USKALLA!
Suljettu lippuäänesty!
SULJETTU LIPPUÄÄNESTYS!”
(anonyymi pyyntö dumppifuksilta)

Pörssi&Dumppi piti perinteisen fuksirastin Dumpin ja Pörssin fuksiaisissa. Näimme mitä mahtavimpia performansseja ”Hittihatit”-kappaleen ohessa.

Kiitämme Dumpin ja Pörssin hallituksia mahdollisuudesta pitää perinteistä P&D:n rastia fuksiaisissa.

P&D-rastipaikka

P&D-rastipaikka.

Ryhmien ohjeistusta.

Ryhmien ohjeistusta.

Lahjoa piti, tottakai! Tänä vuonna täytyy kyllä antaa propsit lahjuksille rasteilla! Namia piisasi.

Lahjoa piti, tottakai! Tänä vuonna täytyy kyllä antaa propsit lahjuksille rasteilla! Namia piisasi.

Markus, Kati ja Oodi sitoutumattomuudelle.

Markus, Kati ja Oodi sitoutumattomuudelle.

Dumppareita ja pörssiläisiä vierailulla rastilla. Performanssit vetivät yleisöä.

Dumppareita ja pörssiläisiä vierailulla rastilla. Performanssit vetivät yleisöä.

Nälkäisimmät ja dumpparit?

Nälkäisimmät ja dumpparit?

Maailmalopun taivas.

Maailmalopun taivas.

Alastomuutta ja muuta normaalia illan lopputunteina.

Alastomuutta ja muuta normaalia illan lopputunteina.

3 vastausta artikkeliin ”Ukkosen jylinää, täysillä kuultua!

 1. Joonatan Virtanen

  Hittihatit-kappale tarkoittanee Oodi sitoutumattomuudelle -nimisenä paremmin tunnetta sitsilaulua, jonka isä on JYYn entinen pääsihteeri Simo Pöyhönen (sit). Laulun ideana on vinoilla tasapuolisesti kaikille ylioppilaskunnissa yleensä toimiville ryhmille, niin poliittisille kuin sitoutumattomillekin (keistä käytetään siinä nykyään harvinaisempaa nimitystä ”hitihatit”). Siitä kiertää eri versioita, mutta demareista vasemmalla olevaan vasemmistoon viittaavassa säkeistössä lauletaan yleensä että ”Kommareiden paikka löytyy Töölönlahdesta” tai ”Vassareiden paikka löytyy Köyhänlammesta” kuten yksi JYYn piirissä käytetty muoto kuuluu.

  Biisin kuulleet tietävät mihin blogissa viittaatte. Miksiköhän halusitte korostaa juuri tätä kohtaa – siisteintä fuksiaisrastillanne oli siis vasemmiston toivottaminen veden pohjaan? Kuten mainittua, biisin suola ja hauskuus piilee kaikkien laittamisessa tylyttämään toisiaan huumorimielessä ja tasapuolisesti. Homma muuttuu vihapuheeksi, jos vain yksi mustahuumorista seteistä nostetaan esille – vaikka tarkoituksenne olisi ollut kuinka viaton. Miettikää esimerkiksi, olisiko oikeutettua loukkaantua kristillisiä koskevan säkeistön irrottamisesta asiayhteydestään.

  Tulin tsekkaamaan PD:n blogia JYYn järjestösektorin kehittämisestä käydyn keskustelun vuoksi, johon PD:n aktiivit Kalle, Kati ja Hanna sekä YK:n Miika olivat osallistuneet perustelluilla ja näkemyksellisillä puheenvuoroillaan. Tämän postauksen alleviivaavassa vasemmistovastaisuudessa ei ollut kuitenkaan rahtustakaan sitä kriittistä mutta keskustelevaa pyrkimystä ylioppilaskunnan kehittämiseen, jota luulin PD:n pyrkivän edustamaan. Nyt ryhtiä, jos tarkoitus on edustaa positiivista meininkiä ja sitä järjen ääntä.

  Vastaa
 2. Kati

  Kiitos Joonatan kommentistasi. Ymmärrän pointtisi ja pahoittelen mielipahaa, joka tekstistä on aihetunut. Teksti on nyt muokattu inhimillisempään muotoon ja sen tekijöinä olimme me rastivetäjät ketkotunnelmissa.

  Vihapuheeksi sitä ei oltu missään nimessä tarkoitettu mitään ryhmää tai henkilöä kohtaan. Kuten varmasti olet vuosien saatossa nähnyt, P&D ei ole halunnut kenellekään pahaa, vaan vain yhteistä ylioppilaskunnan hyvää.

  P&D-rasti on ollut vuosien saatossa käsittääkseni aina sama. Laulun mukaisesti jokainen ryhmittymä lauletaan läpi ja jokainen fuksiryhmä saa tehdä, mitä haluaa. Ketään ei yllytetä yhtään mihinkään, vapaus esiintyä on jokaisella yksilöllä.

  Fuksiaissa on nähty useana vuonna illan pimeämpinä tunteina uimasuorituksia valvovien silmien alla, mitä tekstillä haluttiin enemmänkin nostaa esiin. Olisipa se tapahtunut tämän rastin laulun minkä tahansa säkeistön tai ryhmittymän kohdalla, olisi se saattanut edelleenkin pysyä mieleenpainuvana vetäjille kuin fukseillekin.

  Muistaakseni myös itse JYYn vuosijuhlilla laulun sanat menivät samoin, kuten näissäkin fuksiaissa. Kaikki ryhmät käytiin läpi, ei hätää. Tekstissä tosin mainittiin tämä yksi ryhmä, jonka nimeä en enää mainitse, ettet koe sitä loukkaavaksi.

  Vastaa
 3. Jaakko

  Itse olen kuullut kyseisetä laulusta lähes yhtä monta versiota, kuin on laulajiakin. On myös totta, että Jyväskylässä oltaessa vesistö, josta lauletaan, on Jyväsjärvi. Se on laulettu niin koko opiskeluaikani, eikä kohtaa ole erikseen muutettu Pörssin fuksiaisia varten.

  Olin seuraamassa P&D:n rastia vierestä jonkin aikaa. Tehtävänä rastilla oli keksiä näytelmä laulun sanoihin, ja vaikka joidenkin säkeistöjen kohdalla nähtiinkin uimasuorituksia, meni kaikki siististi ja taiteen sääntöjen mukaan. Jokainen säkeistö laulettiin, kaikki saivat osansa, eikä fukseja yllytetty mihinkään sen paremmin vasemmiston, hitihatien kuin kokkareidenkaan ollessa laulun kohteena.

  Mielestäni vihapuheesta on tässä yhteydessä täysin liioiteltua puhua, olkoonkin, että blogiteksti saattoi olla aluksi hieman provosoivasti muotoiltu. Vihapuheesta syyttäminen on melko raskas väite, ja ennemmin olisin huolissani turhan hyssyttelyn ilmapiirin luomisesta sillä, että yritämme olla loputtoman näennäiskorrekteja toisillemme.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *